ETSZK Hírarchívum  --  ETSZK 2013. Április

Nők – egészség, család és munka – hallgatói konferencia

emleknap_nyito

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar az „SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ tudásbázisának kiszélesítése és hosszú távú szakmai fenntarthatóságának megalapozása a kiváló tudományos utánpótlás biztosításával” (TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012) projekt keretében 2013. április 25-én rendezte meg a "Dr. Szél Éva Emléknap"-ot, amelyen egykori főigazgatójára, Dr. Szél Éva professzor asszonyra emlékezett.

2013. április 26.
Az évente megrendezésre kerülő emléknap keretében Dr. Szél Éva személyének, oktatói, képzésfejlesztői és tudományos, valamint vezetői munkásságának kívánunk emléket állítani, annak érdekében, hogy fenntartsuk és erősítsük a tudományosan megalapozott professzionális munkavégzés, a mindig többre és jobbra törekvés kultúráját.

Az idei évben az emléknap keretében "Nők – egészség, család és munka" címmel szerveztünk tudományos konferenciát melyen elsősorban hallgatók előadásai hangzottak el.

 

Az idei évben a „NŐK – EGÉSZSÉG, CSALÁD ÉS MUNKA” témakörben szervezett hallgatói konferenciánkon 11 intézményt/oktatási egységet 12 előadással képviseltek az előadók kutatásaik bemutatásával. A hallgatói előadások mellett három meghívott előadót is meghallgathattunk a konferencia keretében, akik személyes példájukon keresztül további ösztönzést adhatnak hallgatóink tudományos tevékenységéhez, tudományos haladásához.

 

Csabai Márta PhD professzor asszony SZTE BTK Pszichológia Intézet Személyiség- Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszékének tanszékvezetője, mint az egészségpszichológia – azon belül is a klinikai egészségpszichológia – fejlesztésében, valamint a segítő tevékenységgel hivatásszerűen foglalkozó nők testi és lelki egészségvédelmének elősegítésében aktív szerepet vállaló oktatónak és kutatónak előadását hallgathattuk meg.

 

Molnár Regina PhD tanársegéd a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézet képviseletében a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet közös kutatását mutatta be. Eddigi tudományos eredményeik mellett, bemutatta a Gyógyító Nőkért Alapítvány tevékenységét is, amely a segítő foglalkozást folytató nők számára kíván fórumot teremteni, és prevenciós tevékenységeket szervezni annak érdekében, hogy munkájukat egészségesebben végezhessék.

 

Michele Goldzieher Shedlin PhD orvosi antropológus professzor asszony, a New York-i College of Nursing professzora, aki az SZTE Fogorvostudományi Kar meghívására Fulbright ösztöndíj keretében tartózkodik Szegeden

Előadásában Mexikóban és az USA-Mexikó határon reproduktív korú nők körében végzett fogamzásgátlók használata és HIV betegek kvalitatív kutatásának eredményeit mutatta be. Kutatása elsősorban az egészségmagatartásra befolyással lévő kulturális tényezők, a tudás és a hit kapcsolatának vizsgálatára terjedt ki.

Eredményei hatással vannak a gondozás, az egészségügy az oktatás és a képzés az egészségügyi szakemberek munkájára nemzetközi szinten.


A konferencián készült képek itt érhetőek el: képek

image0183_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

    Címkefelhő