SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. október

Átvette Karikó Katalin a Lasker-díjat, amit „amerikai Nobel-díjnak” is mondanak
A győzelem istennőjét, Nikét mintázó szobrocska ékesíti a Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetést Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két világhírű kutatója.

Tovább >>>

Az SZTE-n is használják azt az eljárást, amelynek kifejlesztője idén Nobel-díjat kapott
A fiziológiai és orvosi Nobel díjjal elismert svéd Svante Pääbo, több évtizedes kutatásai során arra kereste a választ, hogy a mai embert, a Homo sapienst mi különbözteti meg a többi emberfélétől, például a vele sokáig együtt élő neandervölgyi embertől. Kutatásai során olyan módszereket fejlesztett ki, amellyel ősi csontleletekből az örökítő anyagra, a DNS-re vonatkozó adatok gyűjthetők. Ezt az eljárást használják a Szegedi Tudományegyetem kutatói is – ismertette a 2022. október 3-ai sajtótájékoztatón Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese.

Tovább >>>

Az új felvételi pontrendszerről tájékoztatott a helyettes államtitkár a Szegedi Tudományegyetemen
A 2023-as és a 2024-es felsőoktatási felvételi feltételek megváltoznak a korábbi években megszokott gyakorlathoz képest. A Szegedi Tudományegyetem vezetői és Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, részletes tájékoztatást adott a régió közoktatási intézményvezetőinek és tanárainak, valamint a sajtó képviselőinek az országos változásokról és a Szegedi Tudományegyetemet érintő egyediségekről.
 

Tovább >>>

Az élettudományok területén széleskörű áttörést hozott a felfedezés, amely Nobel-díjat ért idén
A kémiai Nobel-díjra a szakértők Karikó Katalint is esélyesnek tartották, így megkülönböztetett figyelem kísérte a svédországi eredményhirdetést a Szegedi Tudományegyetem és a sajtó részéről is.

Tovább >>>

Sajtófotó-kiállítással nyitott az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál
A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriportereinek képeit állították ki az egyetem Dugonics téri főépületében, 2022. október 3-án. Bobkó Anna, Sahin-Tóth István és Molnár Dóra fotósorozatai által az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Szegedi Tudományegyetem életébe

Tovább >>>

Az ország legkiemelkedőbb fiatal tudósai találkoznak az SZTE-n
Minden tudományterületet lefednek azok az előadások, amelyeket a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága (PSAT) tagjai tartanak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületében. A diákként elérhető, legmagasabb kitüntetés birtokosai saját kutatási területüket mutatják be közérthető módon a nyilvánosságnak 2022. október 13. és 15. között.

Tovább >>>

Másfél évszázados évfordulót ünnepel kolozsvári testvéregyetemünk
„A 150 éve törvényes keretek között, Kolozsvárott létrehozott magyar egyetem olyan minőséget biztosított, ami példa a jelen számára is” – hangzott el a Babeș-Bolyai Tudományegyetem 2022. október 12-14. közötti rendezvény-sorozatán. A Szamos-parti universitas történetének egyre összetettebb mozaikképéhez prezentációikkal és kiadványaikkal a Szegedi Tudományegyetem kutatói is hozzájárultak.

Tovább >>>

Ünnepi megemlékezés a MEFESZ alakulásának évfordulóján
Ünnepséget rendezett az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata 2022. október 16-án, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásának évfordulóján. A hallgatók, az egyetem vezetői és az SZTE 1956 Emlékbizottság tagjai mellett Dr. Kiss Tamás, a MEFESZ alapító elnöke is megkoszorúzta az egyetemi MEFESZ-emlékművet.

Tovább >>>

Több mint hatvan kiállító a 2022-es őszi SZTE Állásbörzén
2022. október 18-án a hagyományokhoz híven az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont az őszi SZTE Állásbörzének, ahol több százan megfordultak. Az eseményt Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese nyitotta meg, aki ezt követően átadta a 2022-es tavaszi SZTE Állásbörze Kedvenc Kiállítója címet is, amit a látogatók szavazatai alapján a Roche kapott. A díjat Péter András, a Roche Operatív HR vezetője vette át.

Tovább >>>

Mintegy 30 szakon hirdet keresztféléves mesterképzéseket az SZTE
A Szegedi Tudományegyem 6 kara, 27 mesterképzést hirdet a 2022-es keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, államilag finanszírozott és önköltséges képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

Tovább >>>

„Csodálattal és hálával” – Woods Hole sírkertjében tisztelegtünk Szent-Györgyi Albert, az SZTE egykori Nobel-díjas kutatója emléke előtt
36 éve, 1986. október 22-én hunyt el a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora. A világhírű tudós Szegedtől hétezer kilométerre, az Atlanti-óceán parti Woods Hole-ban töltötte életének utolsó harmadát, az ottani temetőben nyugszik. Két héttel ezelőtt Woods Hole-ban jártunk, Szent-Györgyi Albert síremlékénél tisztelegtünk.

Tovább >>>

SZTE-küldöttség utazik az SGroup nemzetközi egyetemi hálózat közgyűlésére
A Szegedi Tudományegyetem küldöttsége részvételével rendezik meg az SGroup - Universities in Europe nemzetközi egyetemi hálózat idei közgyűlését október 25. és 27. között. A találkozón Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, valamint Dr. Bene Tamás nemzetközi és közkapcsolati igazgató képviseli az egyetemet a portugáliai Minho Egyetemen Guimarãesben.

Tovább >>>

További energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen
Az energiaköltségek emelkedésére tekintettel és az ágazatirányítás elvárásaival összhangban újabb energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézményben 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el, emellett a teljes fűtési szezonban maximalizálják a hőmérsékletet az épületekben. Az egyetemen november elsejétől Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját.

Tovább >>>

Új QS fenntarthatósági rangsor: az SZTE az egyik legjobb magyar egyetem
A brit Quacquarelli Symonds (QS) idén először állította össze fenntarthatósági felsőoktatási rangsorát. A rangsorba mindössze három magyar egyetem került be, az egyik a Szegedi Tudományegyetem: az SZTE az összesített rangsorban a 381-400. helyen végzett. A lista összeállításához használt teljesítménymutatók mentén is remekül szerepelt a szegedi universitas: az oktatás hatását, a tudásmegosztást, az esélyegyenlőség és a jó életminőség biztosítását mérő indikátorok szerint is a legjobb magyar intézmény.

Tovább >>>

Világszínvonalú módszerrel mentették meg egy beteg végtagját a Szegedi Tudományegyetem orvosai
Világviszonylatban is újnak számító, a ma alkalmazott legkorszerűbb technikával, úgynevezett orbitális aterektómiával végeztek végtagmentő katéteres érműtétet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában.

Tovább >>>

Folytatja a közös munkát az SZTE és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda
2022. október 27-én meghosszabbította két évtizedre visszanyúló, sikeres együttműködését a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda. A megállapodás aláírására szakmai nap keretében került sor.

Tovább >>>

Felavatták az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar megújult főépületét
XXI. századi tantermek, modern belső és külső terek, fénylő kupola - szalagátvágással ünnepelték 2022. október 28-án az Állam- és Jogtudományi Kar főépületének felújítását Szegeden. Az eseményen az egyetem vezetői és a kar dékánja mellett köszöntőt mondott Dr. Lázár János, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építési és beruházási minisztere is.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website