SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. március

Közösen a tehetségekért – együttműködési megállapodást írt alá az SZTE és az MCC
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium az SZTE központi épületében, 2022. március 31-én. Az együttműködés keretében a két intézmény közös oktatási tevékenységet, tehetséggondozást folytat, illetve segíti egymást a kapcsolati háló kiépítése, a társadalmi mobilitás emelkedésének előmozdítása és a határon túlról érkező magyar diákok támogatása területén is.

Tovább >>>

„Ahol az élet elkezdődik” – Reprodukciós Medicina Intézet táblaavató a Szegedi Tudományegyetemen
Táblaavatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak 2022. március 29-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői a 2021 decemberében, az Egyetem égisze alá került, korábbi nevén Kaáli, ma már Reprodukciós Medicina Intézetként ismert, in vitro fertilizációs (IVF) centrumban.

Tovább >>>

Újabb átfogó bérfejlesztés az SZTE-n
A Szegedi Tudományegyetemen a fenntartóváltás lehetőséget teremtett a bérfejlesztésre, melynek fedezetét ettől az évtől kezdve, a teljesítményhez kötött finanszírozás biztosítja. Az új bérstruktúra fedezete tehát az egyetem által elért, indikátorokhoz is kötött teljesítmény. A béremelést az egyetem három ütemben valósította meg. Első lépésként, 2021 szeptemberétől 15%-os alapbéremelésben részesültek az egyetemen munkaviszonnyal rendelkezők. Második ütemben minden eddiginél nagyobb mértékű, oktatókat és kutatókat érintő fizetésemelés történt 2022 januárjától. Április elsejétől a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóinak fizetését is emeli, új bértábla alapján, átlagosan 15%-kal az egyetem.

Tovább >>>

Karikó Katalin az egyik első kitüntetettje a dél-koreai „Park MahnHoon Díjnak”
Az első „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Díjat” Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, Dr. Drew Weissman, az UPenn professzora, továbbá Dr. Tore Godal, a CEPI tanácsadója kapja – jelentették be Szöulban. A tavaly a Koreai Köztársaságban alapított, 85.000 amerikai dollárral járó kitüntetéssel az oltóanyagok fejlesztésében és az alacsony jövedelmű országokban élő gyermekekhez való eljuttatásában szerepet vállaló személyiségeket ismerik el.

Tovább >>>

Lezárult Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. közös kutatás-fejlesztési projektje
A Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” program keretében 1,711 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert, mely lehetővé tette a GINOP-2.2.1-15-2017-00101 azonosítószámú, „A hagyományos Pick termékek versenyképességének javítása az élelmiszerlánc különböző lépéseinél alkalmazott innovatív megoldások segítségével” elnevezésű projekt megvalósítását. A 2017-ben indult kutatás-fejlesztési program a végéhez ért, és a kidolgozott új termékelőállítási módszereknek, technológiáknak köszönhetően tovább nőtt a termékelőállítási folyamatok hatékonysága, miközben a termékek jól megszokott minősége és érzékszervi tulajdonságai nem változtak.

Tovább >>>

A hazai egészségügy egészét érintő, telemedicina fejlesztéseket hozott a projekt, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is partner volt
A betegellátásban egyre nagyobb szerepet kapó digitalizáció állt a fókuszában annak az 5 éves projektnek, amely 2017-ben indult a Szegedi Tudományegyetem részvételével. 18 telemedicina alkalmazást fejlesztettek, angol és magyar nyelvű akadémiai kutatási eredményeket publikáltak és hosszútávon fenntartható, üzleti modelleket dolgoztak ki a konzorcium tagjai.

Tovább >>>

Szegedi orvostanhallgató a világűr bűvöletében
Mars kolonizációt szimuláló kutatásban vesz részt, vadászpilótákat tesztelt, 5 nyelven beszél, az egészségtudományok mellett asztrofizikát is tanul Babócs Dóra. A Szegedi Tudományegyetem hatodéves medikusa repülő- és űrorvos szeretne lenni, a közelmúltban jelentkezett a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak, az elkövetkezendő egy hónapot, egy ösztöndíjnak köszönhetően, Los Angelesben tölti sebészeti gyakorlaton.

Tovább >>>

2 millió eurós támogatást nyert Dr. Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem tudósa, amiből újabb zöld kutatás indulhat az egyetemen
Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) felhívására pályázott sikerrel Dr. Janáky Csaba, az SZTE tudósa. Kutatócsoportjával 5 év alatt több mint 700 millió forintot kap majd SunFlower című projektjének fejlesztésére a Szegedi Tudományegyetemen. A napenergia újszerű hasznosítására irányuló projekt nemcsak eszközöket, de nemzetközileg elismert újabb kutatókat is hozhat.

Tovább >>>

Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrum jön létre a Szegedi Tudományegyetemen
7 milliárd forintból Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumot létesít az SZTE – a 24 órában működő, szervtámogató Centrum létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, jelentette be Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter 2022. március 17-én, Szegeden.

Tovább >>>

Szegedre látogattak a Coursera képviselői
2022. március 11-én a Szegedi Tudományegyetemre látogatott a Coursera delegációja. Anthony Tattersall, az EMEA elnökhelyettese, Andy Poole, a Coursera egyetemi ágazatának partnerségi igazgatója és Benjamin Scheneider, a Coursera üzleti ágazatának ügyfél elégedettségi menedzsere az Egyetem vezetőivel a két éve tartó együttműködés eredményeit és tapasztalatait vitatta meg.

Tovább >>>

Március 15.: elismerték a Szegedi Tudományegyetem egykori és mai polgárait
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában rangos kitüntetést vettek át a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő személyek. Az SZTE korábbi hallgatói közül többen is művészeti díjban részesültek.

Tovább >>>

Tarolt az SZTE a Szegedért Alapítvány gáláján – a fődíj Karikó Kataliné, az SZTE kutatóprofesszoráé
Minden kategóriában az SZTE egyetemi polgárát tüntette ki a Szegedért Alapítvány: 2022. március 12-én a fődíjat Karikó Katalin, a világhírű biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora vette át, elismerték Kemény Lajos bőrgyógyász, Szatmáry Károly csillagász, Temesi Mária operaénekes munkásságát is. A 33. díjátadó gála különlegessége, hogy köszöntőt mondott a fődíjas, a közreműködők és a műsorban fellépők közül többen is kötődnek a Szegedi Tudományegyetemhez.

Tovább >>>

Emlékérme Karikó Katalin és Pardi Norbert, az SZTE két, egykori hallgatója tiszteletére
Az mRNS-alapú oltóanyagok fejlesztői – köztük Karikó Katalin és Pardi Norbert, a Szegedi Tudományegyetemen biológus diplomát és biokémikus PhD-oklevelet szerző egykori hallgatói – teljesítménye előtt emlékérmével tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Pénzverő Zrt. Az SZTE 2022. március 10-i sajtóeseményén kibocsátott érme bemutatja a felfedezés lényegét, kiemeli a magyarok kapcsolatát a Covid-19 elleni oltással. Mi mindenről üzen ez az új érme?

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem 8 milliárd forintos beruházása újabb mérföldkőhöz ért
2022. március 10-én elérte legmagasabb pontját a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi Képzési Tömbje. Az ebből az alkalomból rendezett bokrétaünnepen elhangzott, hogy az építkezés várhatóan 2023 első felére befejeződik, 2023 szeptemberétől pedig az oktatás is kezdetét veheti a közel 10 ezer négyzetméteren megújuló épületben.

Tovább >>>

Exkluzív interjút adott az SZTE-nek az Európai Unió egyik legfontosabb kommunikációs szakértője
Az egyetemistákat kulcsfontosságúnak tartja Európa jövőjét illetően Richard Kuehnel, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója. A szakember a magyarországi Europe Direct európai uniós információs irodák és az Európai Dokumentációs Központok nemzeti találkozója alkalmából látogatott Szegedre.

Tovább >>>

Speciális sejtterápia adhat választ a nem gyógyuló fekélyekre az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati Klinikáján
A nehezen, vagy nem gyógyuló vénás lábszárfekélyen és a cukorbetegség miatt kialakult lábszárfekélyen is segíthet az a sejtterápiás eljárás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika orvosai több évnyi előkészítés után egy klinikai kutatásban alkalmaznak. A terápia Magyarországon először Szegeden kerülhet bevezetésre.

Tovább >>>

Az ország legegészségesebb egyeteme lesz az SZTE
Egészség, sport, közösségi élmények: ezek mentén építi fel a Szegedi Tudományegyetem azt a testkultúra koncepciót, amely a hallgatók mellett az oktatókat, egyetemi polgárokat, a munkavállalókat is támogatja és ösztönzi az egészséges életmódra és a sportolásra. A testmozgáshoz kapcsolható infrastruktúra fejlesztése mellett az SZTE karok közti együttműködése is új szintre lép a projektben.

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem két új gyógyszertárral emeli még magasabb szintre a betegellátás színvonalát
2022. március 1-én, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Új Klinikán átadták a Centrál Gyógyszertárat. A Pirula projekt keretében két új, közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító vényforgalmú gyógyszertárat épít és működtet a Szegedi Tudományegyetem, melynek célja a biztonságos és magas színvonalú lakossági gyógyszerellátás.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website