Bezár

Hírarchívum

Sisu_konfuciusz_ajandek

Az egyetemek közötti együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt az SZTE delegációja Kínában

Az egyetemek közötti együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt az SZTE delegációja Kínában

2024. május 13.
4 perc

Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese vezette azt a delegációt, amely a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének (SISU) meghívására utazott Kínába. A találkozónak különleges aktualitást adott Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnökének magyarországi látogatása, amelynek során jelentős, a felsőoktatást is érintő megállapodások születtek a két ország között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Integrity, vision and academic excellence” vagyis integritás, vízió és tudományos kiválóság. Ez a mottója az 1979-ben alapított Shanghai International Studies University-nek, röviden SISU-nak. Az egyik legjelentősebb távol-keleti felsőoktatási intézmény és az SZTE 2011-ben írt alá első alkalommal megállapodási egyezményt, melynek hatására 2012-ben létrejött az SZTE Konfuciusz Intézete, amely a kínai nyelv oktatásában és a kínai kultúra megismertetésében játszik kulcsszerepet Szegeden. A SISU egy nemzetközileg elismert, tekintélyes akadémiai intézmény, amely multidiszciplináris és multikulturális jellege miatt is elkötelezett olyan innovatív szakemberek képzésébeni, akik globális kihívásokra adhatnak globális válaszokat.

cc018f32-c893-484f-b337-a4618941e427

A SISU sikeres oktatást folytat a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok és a természettudományok, valamint a művészetek, a közgazdaságtan, a menedzsment, a jog- és a mérnöki tudományok, a nyelv és irodalom területén. Az elmúlt években a SISU jelentősége tovább nőtt a nyelvi képzési programok számának növekedésével, valamint a doktori és mesterképzési programok számának jelentős növekedésével, ami kiegyensúlyozottabb oktatási struktúrát eredményezett. Jelenleg több mint 100 országból érkeznek hallgatók Sanghajba, akik 54 nyelv közül választhatnak, köztük a magyar nyelvet is tanulhatják.

2024. május 11-én a SISU Songjiang Kampuszában fogadta a Szegedi Tudományegyetem delegációját többek között Yi Yonggang, a SISU rektorhelyettese, valamint Feng Hui, a SISU Konfuciusz Intézetei Munkahivatalának igazgatója. A 2011 óta tartó együttműködés fejlesztése érdekében érkező magyar küldöttséget Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese vezette.

Yi Yonggang, a SISU rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a megbeszélés időzítése a lehető legjobb, hiszen Kína és Magyarország vezetői éppen ugyanezen a héten találkoztak Magyarországon, és előremutató eredményekkel tárgyaltak a két ország közötti kapcsolatok megerősítéséről. Kiemelte, hogy a diplomáciai megállapodások közül két pont kifejezetten érinti a felősoktatást. A kínai egyetem vezető tisztségviselője reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre több hallgató és oktató tölthet hosszabb-rövidebb időt a másiknál, egyre többen ismerhetik meg a kínai és a magyar nyelv és kultúra szépségeit.

838aaf88-b729-4619-ae8b-192cb275256f

Zakar Péter röviden bemutatta a Szegedi Tudományegyetemet, hangsúlyozva a kínai kapcsolódási pontokat, köztük kiemelten a 2012 óta működő SZTE Konfuciusz Intézet tevékenységét, és vázolta az SZTE kiterjedt nemzetközi kapcsolatait, fókuszáltan a kínai egyetemekkel kötött megállapodásokat.

– 2019-ben jártam már a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén, sok pozitív emlékem van az akkori látogatásról és örömmel mondhatom, hogy a kapcsolatunk élő és fejlődő. Kiemelt hangsúlyt fektetünk egyetemünk nemzetköziesítésére, ennek érdekében nyitottak vagyunk a partnerség bővítésére és a cserekapcsolatok fejlesztésére. A Szegedi Tudományegyetem a QS rangsora alapján a legjobb magyar felsőoktatási intézmény, amelynek olyan unikális infrastruktúrája van, amiből sokat profitálhatnak a hozzánk látogató külföldi hallgatók és oktatók. Az ELI-ALPS Európában is egyedülálló technológiát biztosít több tudományterület kutatóinak, oktatóinak. Két Nobel-díjasunk, Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin is vonzóvá teheti egyetemünket a kínai hallgatók, professzorok számára – mondta el a rektorhelyettes.

517f1f16-723c-4d4e-bbfc-ce66ad81991d

Az SZTE Konfuciusz Intézetének partneriskolái és az Eurázsia Központ képviselői is bemutatták a kínai nyelvoktatásra, a kultúra megismertetésére vonatkozó eredményeiket, majd Song Xia, a SISU Magyar Szak vezetője beszélt arról, hogy milyen eredménnyel oktatják a magyar nyelvet a SISU-n 2016 óta.

A prezentációkat követően a delegációk képviselői kötetlen beszélgetés formájában vitatták meg a magyar nyelvoktatás helyzetét Kínában, illetve, hogy a saját területükön milyen módon lehet fejleszteni az együttműködést. A távol-keleti látogatás során a delegáció tagjai közül volt, aki bemutató órát tartott, volt, aki egyéni megbeszéléseken vett részt a kínai egyetem érintett egységének képviselőivel.

26758408-71c9-4a12-bf5d-841985794331

A magyar delegáció tagjai:

Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Dr. Drahota-Szabó Erzsébet, az SZTE JGYPK általános és tudományos dékánhelyettese, Dr. Tarkó Klára, az SZTE JGYPK oktatási dékánhelyettese, Dr. Papp Sándor, az SZTE BTK professzora, Dr. Felföldi Szabolcs, az SZTE BTK Régészeti Tanszékének egyetemi adjunktusa, Dr. Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Dr. Gera Tibor, a Szegedi Eötvös József Gimnázium főigazgatója, Bartókné Gyöngyösi Andrea, a Szegedi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatónője, Nyári Fanni, az SZTE Konfuciusz Intézet gazdasági referense, Zoltai Alexandra, Magyarország Eurázsia Központjának kutatója, a Magyar-Kínai Baráti Társaság alelnöke, az SZTE Konfuciusz Intézet korábbi, magyar igazgatója, valamint Slobodan Popovic, a BGE OBIC igazgatója.

0cdf28d1-06f8-48e1-b7e5-0c96f366a034

A delegáció Sanghaj után Xi’anba (Kína) utazik és a Shaanxi Általános Egyetem képviselőivel is találkozik.

Nyitóképen: Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese átadja az SZTE Konfuciusz Intézet ajándékát Yi Yonggangnak, a SISU rektorhelyettesének, a SISU Songjang Kampuszában 2024. május 11-én.

Fotó és szöveg: Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek