Védőnői Munka és Módszertana Szakcsoport  --  Bemutatkozás

Védőnő Szakirány bemutatkozása

Mi a védőnő munkája?

Kiből lesz a védőnő?

Mit kell tenned ahhoz, hogy védőnő lehess?

Továbbtanulási lehetőségek

Hol tudsz védőnőként elhelyezkedni?

Mi a védőnő munkája?

Például, hogy a fenti kérdéseket megválaszolja.Ő segíti a várandós kismamát még a baba megszületése előtt,és azt követően is, hogy hazajöttek a kórházból. Etetési, fürdetési és egyéb gondozási, egészségnevelési tanácsaival pótolja a távol lévő nagymamát, és szakmai segítésén túl meghallgatja, támogatja az anyukát ebben a szép, de újdonságokkal teli és váratlan helyzeteket rejtő időszakban. Ő az, aki szülésre felkészítést, baba-mama klubot, babamasszázs és más "egészséges fejlődést támogató" tanfolyamot szervez, és vezet. Óvodákban és iskolákban is dolgoznak védőnők, az ún.tisztasági szűrések alkalmával találkozhatunk velük, de egészségfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységet is végeznek.

 

Kiből lesz jó védőnő?

Abból, aki szereti a gyerekeket, szeret velük foglakozni. Emellett szót tud érteni főleg a szülőkkel, de a gyerekekkel is, hiszen munkája nagy részét az édesanyák segítése, tanácsokkal ellárása teszi ki, ezért fontos a jó kommunikációs készség és kapcsolatteremtő képesség.

 

Mit kell tenned ahhoz, hogy védőnő lehess?

Fontos, hogy jó legyél biológiából (ha szereted is, úgy még könnyebb tanulni!), mert az sokat segít abban, hogy eredményesen megálld a helyed. Ugyanis az alapozó tantárgyak(anatómia, élettan, biokémia) a középiskolai biológiára, kisebb részben kémiára építenek. Az orvosi latin segít megérteni a szakkifejezéseket, így nem kell értelmetlenül bemagolnod őket. Később elsősegélynyújtást, egészségfejlesztést, védőnői módszertant, szaknyelvet is tanulnak hallgatóink. Fejlődéslélektanból megtudható, milyen életkorban mit tanul meg és mit tud, mire képes a gyermek. Szociálpszichológiából többek között az előítéletek kialakulásról és lekűzdéséről esik szó. A táplálkozástan tudományából két területtel is foglakozunk: az egyik a csecsemőtáplálás (milyen életkortól mi adható és azt hogyan kell elkészíteni), a másik a betegségek dietetikája (ez nem más, mint mit egyenek a különböző betegségben szenvedők, pl.a köszvényesek a húst, a magas vérnyomásosak a sósat kerüljék). Ezeken a gyakorlatokon a hallgatók készítik el az oktató segítségével az ételeket, és "zárásként" el is fogyaszthatják a "mesterművüket". A hallgatók a kötelező tantárgyakon túl - az érdeklődésüknek megfelelően- szabadon választható tantárgyak köréből pl. az autogén tréning, de a fogyatékosok gondozása című tantárgyat is felvehetik.

 

Továbbtanulási lehetőségek

Az alapképzést követően számos mesterképzésre (pl. népegészségügyi, táplálkozástudományi -más intézményekben) és szakirányú továbbképzésre (pl. egészségfejlesztő ifjúsági védőnő, jeletkezhetsz és vehetsz részt, amely segítségével tevékenységedet "színesebben " és magabiztosabban végezheted.

 

Hol tudsz védőnőként elhelyezkedni?

A védőnő megtalálható területi védőnőként körzetben (védőnői tanácsadóban, orvosi rendelőben gyermekorvos és háziorvos mellett), alapfokú oktatási intézményben iskolavédőnőként, középfokú oktatási intézményben ifjúsági védőnőként. Vannak akik fekvőbeteg intézetben kórházi védőnőként (újszülött osztályon, gyermekosztályon) dolgoznak, vagy várandósgondozásban tevékenykednek. Védőnőként lehetőség van elhelyezkedni gyermekjóléti szolgálatnál is vagy családsegítő központban, illetve képzettség bővítését követően gyámhivatalban. Mások - akik versenyszférában szeretnének dolgozni - tápszerek, babakozmetikumok forgalmazásával foglalkozó cégek képviselőjeként (orvos-és patikalátogató) vállalhatnak munkát. Oktatóként (babamasszázs tanfolyam, szülésre felkészítő tanfolyam, csecsemőgondozás tanfolyam, babysitter-képzés, életmód tanácsadás, elsősegélynyújtó tanfolyam) is el tudnak helyezkedni a képzés befejezést követően.

image006_a_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

    Címkefelhő