Fizioterápiás Tanszék  --  Bemutatkozás

A Gyógytornász Szak bemutatása

Általános ismertető a Gyógytornász Szakról

Mit tanul a gyógytornász hallgató...

Mivel foglalkozik a gyógytornász...

Elhelyezkedési lehetőségek...

Diploma után...

A jövő...

Általános ismertető a Gyógytornász Szakról

Szegeden 1990. óta folyik gyógytornász – fizioterapeuta képzés. Az oktatás hátterét az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Gyógytornász Szaka, az Általános Orvostudományi Kar intézetei, -klinikái, -fizioterápiás részlege biztosítják. A tanulmányi idő 8 szemeszter, 7+1 féléves bontásban, melyből 7 félév elméleti és gyakorlati oktatást, 1 félév szupervíziós gyakorlati képzést és számonkérést jelent. A szorgalmi időszakban az elméleti és főiskolai gyakorlati órák mellett a klinikai gyakorlatok az Általános Orvostudományi Kar különböző intézeteiben és klinikáin zajlanak. Mivel a szakma gyakorlat orientált, a gyakorlati képzés kis létszámú csoportokban történik. A tanévek végén a hallgatók négy hetes nyári gyakorlaton vesznek részt, részben a gyakorlat céljának megfelelően az egyes klinikákon és a hozzá kapcsolódó fizioterápiás részlegen, részben vidéki kórházakban. A 8. szemeszter teljes egészében gyakorlati idő. A tanulmányi idő során a hallgatók eljutnak az olyan országos intézetekbe is, ahol speciális, komplex terápiás lehetőségekkel ismerkedhetnek meg. A Fizioterápiás Tanszék által biztosított képzés nappali BSc gyógytornász - fizioterapeuta képzés.

 

 Mit tanul a gyógytornász hallgató?

Alapozó tantárgyak:

anatómia, élettan, kórélettan, kineziológia, pathokineziológia, biomechanika, masszázs, mozgástani alapismeretek, EBHKT (elektro-, balneo-, hidro-, klimato-terápia), radiológia, lágyrészmobilizáció.

 

Fizioterápiás vonatkozású és klinikai szaktantárgyak:

ortopédia, traumatológia, reumatológia, pulmonológia, cardiológia, gyermekgyógyászat, neurológia, bőrgyógyászat, intenzív terápia, szülészet és nőgyógyászat.

 

Speciális fizioterápiás módszerek:

PNF, manuálterápia, edzéselmélet, rehabilitáció, nyirokdrenage, aquaterápia, Bobath módszer.

 

Társadalomtudományi ismeretek:

filozófia, pszichológia, egészségügyi gazdálkodási ismeretek.

 

Annak ajánljuk, aki

érdeklődik a természet- és társadalomtudományok iránt,

könnyen teremt kapcsolatot másokkal,

szeret mozogni, tornázni, sportolni,

szeretne részt venni a gyógyításban,

szívesen segít másoknak.

 

 Mivel foglalkozik a gyógytornász?

A gyógytornász- fizioterapeuta a természeti energiákat használja a gyógyításhoz. Ilyen energiák pl. az elektromos-, a fény-, a hang-, a kémiai energiák, a mechanikai energiák, stb. A gyógytornász- fizioterapeuta a megelőzésben, gyógyításban és rehabilitációban, ezeket az energiákat felhasználva elektroterápiás kezeléseket, ultrahangkezelést, különböző masszázs kezeléseket, hidroterápiát stb. és a mozgásterápiának számos változatát alkalmazza. A gyógytornász munkája nem csupán a kezelésekből áll. A terápiát minden esetben alapos betegvizsgálat előzi meg. A gyógytornász felméri a beteg funkcionális állapotát, feltérképezi a funkcionális problémák hátterében álló okokat, elváltozásokat. Áttekinti az egyéb orvosi, laboratóriumi, rtg. stb. vizsgálatok eredményeit, és mindezek ismeretében megtervezi és elvégzi a fizioterápiás kezeléseket. A gyógytornász, munkáját önállóan-, de egy olyan teamben végzi, ahol szűkebb értelemben, az egészségügyben tevékenykedő szakemberekkel együtt, tágabb értelemben, más nem egészségügyi szakmák képviselőivel kell kooperálnia.

A gyógytornász szinte minden klinikai területen dolgozik:

Mozgásszervi betegségek: csont-, izom-, ízületi rendszer betegségei, -fejlődési rendellenességei, sérülések-, műtétek utáni állapotok, reumás kórképek.

Az idegrendszer betegségei: az idegrendszert érő sérülések, -betegségek, (pl. agyvérzés, gerincvelő sérülés, sclerosis multiplex stb.) fejlődési rendellenességek stb.

Belgyógyászati betegségek: a tüdő és a légutak betegségei (asztma, tüdőgyulladás, mellkasi műtétek stb.); a keringési rendszer betegségei: érszűkület, visszér problémák, szívinfarktus, ritmuszavarok, szív és érműtétek stb.

Szülésre felkészítés és gyermekágyi torna, nőgyógyászati kórképek.

Gyermekgyógyászat minden területe: a mozgásfejlődés zavarai, mozgásszervi, belgyógyászati, neurológiai kórképek csecsemő és gyermekkorban.

 

Elhelyezkedési lehetőségek

A gyógytornász ma Magyarországon keresett szakmának számít, ezért a végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei jók, egy - két nagyobb várost, főleg a képző helyeket kivéve.

A diploma megszerzése után a gyógytornászok kórházakban, rendelőintézetekben, rehabilitációs központokban helyezkedhetnek el. Jó lehetőséget kínálnak az olyan speciális intézetek is, amelyek egy bizonyos betegséggel, állapottal, élethelyzettel foglalkoznak, pl. bentlakásos mozgásfejlesztő- és oktató iskolák, asztma-óvodák, infarktus-utókezelők stb.

Egyre több helyen működnek sikeresen az otthon-ápolási szolgálatok, amikben jelentős szerep jut a gyógytornászoknak. A “home care” szolgálatok lehetővé teszik, hogy a beteget saját otthonában ápolják, gondozzák és fizioterápiás kezelésekben részesüljön. A szolgálat azonban legalább három éves gyakorlattal rendelkező szakembereket alkalmaz.

Jelentősen megnövekedett az igény a gyógytornászok munkája iránt a megelőzésben is. Az életkori sajátosságokból, életmódból, munkakörből következő betegségek, deformitások megelőzése, mint pl. gerinc deformitások, csontritkulás, érelmeszesedés stb. egyre nagyobb jelentőséggel bír és szélesebb körű támogatást kap.

Gyógytornászok elhelyezkedhetnek az egyre növekvő számú wellness- és gyógycentrumokban, gyógyfürdőkben.

A gyógytornász- fizioterapeuta magánvállalkozóként is praktizálhat, akár teljesen önállóan, akár intézeti keretek között.

 

Diploma után

A graduális képzés után számtalan lehetőség nyílik különböző hazai és külföldi továbbképzéseken, tanfolyamokon való részvételre. Ezek a tanfolyamok elmélyítik az ismereteket az egyes szakterületeken, illetve új módszerekkel, eljárásokkal ismertetnek meg. Ilyen tanfolyamok például a Halliwick Tanfolyam és a Nemzetközi Bobath Tanfolyam, melyeknek szervezését az SZTE ETSZK is koordinálja.

A gyógytornászok egyre több előadást tartanak hazai és külföldi orvosi és fizioterápiás kongresszusokon. A nemzetközi fizioterápiás fórumokon nagy sikerrel szerepelnek kollégáink. Számos nemzetközi fizioterápiás társaságnak vagyunk aktív, elismert tagjai.

 

 A jövő

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően hazánkban is előkészületek folynak az egyetemi szintű gyógytornász képzés megvalósítására. Ennek célja olyan szakembereket képezni, akik képesek és alkalmasak a fizioterápiás módszerek és azok hatásainak kutatására, továbbfejlesztésére és oktatására.

Másik terv a szakgyógytornász képzés bevezetése. A három fő klinikai területen (mozgásszervi betegségek, belgyógyászat és neurológia) a szakgyógytornász a saját szakterületén kiemelkedő ismeretekkel rendelkezik, munkáját magas színvonalon képes végezni.

image001_a_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

    Címkefelhő