Szakos tájékoztatók  --  Védőnő szakirány

Védőnő szakirány

Karunkon az Egészségügyi gondozás és prevenció alapszak két szakiránya végezhető el: a dentálhigiénikus illetve a védőnő szakirány.
A következőkben a védőnő szakiránnyal ismerkedhetsz meg bővebben.

Veronika, a kismama mindent tudott a szülésről, mert jól felkészítették rá. Elmondták, hogyan lélegezzen, mikor mit fog érezni, mikor mit kell tennie. De amikor boldogan hazavitte a kórházból kisbabáját, fogalma sem volt arról, hogyan kell megfürdetni, hogyan kell tisztába tenni, mit csináljon vele, ha sír.
Nem tudta, hogy milyen ütemben fejlődik egy csecsemő. Hogyan védhető meg a betegségektől? Mikor bújnak ki az első fogai, és ez mivel jár? Mikortól lesz szobatiszta egy kisgyerek?


Mi a védőnő munkája?
Például, hogy a fenti kérdéseket megválaszolja. Ő segíti a várandós kismamát még a baba megszületése előtt - és azt követően is, hogy hazajöttek a kórházból. Etetési, fürdetési és egyéb gondozási, egészségnevelési tanácsaival pótolja a távol lévő nagymamát, és szakmai segítésén túl meghallgatja, támogatja az anyukát ebben a szép, de újdonságokkal teli és váratlan helyzeteket rejtő időszakban. Ő az, aki szülésre felkészítést, baba-mama klubot, babamasszázs és más "egészséges fejlődést támogató" tanfolyamot szervez és vezet. Óvodákban és iskolákban is dolgoznak védőnők, az ún. tisztasági szűrések alkalmával találkozhatunk velük, de egészségfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységeket is végeznek.


Annak ajánljuk ezt a hivatást, aki szeretne közreműködni

 • otthoni és intézeti körülmények között nővédelmi szűrővizsgálatok szervezésében;
 • családtervezéssel kapcsolatos tanácsadásban, illetve az anyaságra és szülői szerepre való felkészítésben;
 • a várandós anyák gondozásában, szűrővizsgálatok elvégzésében, szükség esetén szociális támogatás, anyaotthoni vagy sürgősség esetén kórházi elhelyezésének kezdeményezésében;
 • a gyermekágyas, szoptatós anyák ápolásában, azok gondozásában, és aktuális állapotuknak megfelelően ellenőrző vizsgálatok elvégzésében;
 • a családok gyermekvédelmi és mentálhigiénés támogatásában.


Kiből lesz jó védőnő?
Abból, aki szereti a gyerekeket, szeret velük foglalkozni. Emellett szót tud érteni főleg a szülőkkel, de a gyerekekkel is, hiszen munkája nagy részét az édesanyák segítése, tanácsokkal ellátása teszi ki. Ezért fontos a jó kommunikációs készség és kapcsolatteremtő képesség.


Mit kell tenned ahhoz, hogy védőnő lehess?
Fontos, hogy jó legyél biológiából (ha szereted is, úgy még könnyebb tanulni!), mert az sokat segít abban, hogy eredményesen megálld a helyed. Ugyanis az alapozó tantárgyak (anatómia, élettan, biokémia) a középiskolai biológiára, kisebb részben kémiára építenek. Az orvosi latin segít megérteni a szakkifejezéseket, így nem kell értelmetlenül bemagolnod őket.
Később elsősegélynyújtást, egészségfejlesztést, védőnői módszertant, szaknyelvet is tanulnak hallgatóink. Fejlődéslélektanból megtudható, milyen életkorban mit tanul meg és mit tud, mire képes a gyermek. Szociálpszichológiából többek között az előítéletek kialakulásról és leküzdéséről esik szó. A táplálkozástan tudományából két területtel is foglalkozunk: az egyik a csecsemőtáplálás (milyen életkortól mi adható, és azt hogyan kell elkészíteni), a másik a betegségek dietetikája (ez nem más, mint mit egyenek a különböző betegségben szenvedők - pl. a köszvényesek a húst, a magas vérnyomásosok sósat kerüljék). Ezeken a gyakorlatokon a hallgatók készítik el az oktató segítségével az ételeket, és "zárásként" el is fogyaszthatják a "mesterművüket".
A hallgatók a kötelező tárgyakon túl - az érdeklődésüknek megfelelően - szabadon választható tantárgyak köréből pl. az autogén tréning, de a fogyatékosok gondozása című tantárgyat is felvehetik.


Továbbtanulási lehetőségek
Az alapképzést követően számos mesterképzésre (pl. népegészségügyi, táplálkozástudományi - más intézményekben) és szakirányú továbbképzésre (pl. egészségfejlesztő ifjúsági védőnő) jelentkezhetsz és vehetsz részt, amely segítségével tevékenységedet "színesebben" és magabiztosabban végezheted.


Hol tudsz védőnőként elhelyezkedni?
A védőnő megtalálható területi védőnőként körzetben (védőnői tanácsadóban; orvosi rendelőben gyermekorvos és háziorvos mellett), alapfokú oktatási intézményben iskolavédőnőként, középfokú oktatási intézményben ifjúsági védőnőként. Vannak, akik fekvőbeteg intézetekben kórházi védőnőként (újszülött osztályon, gyermekosztályon) dolgoznak, vagy várandósgondozásban tevékenykednek. Védőnőként lehetőség van elhelyezkedni gyermekjóléti szolgálatnál is vagy családsegítő központban, illetve a képzettség bővítését követően gyámhivatalban. Mások - akik a versenyszférában szeretnének dolgozni - tápszerek, babakozmetikumok forgalmazásával foglalkozó cégek képviselőjeként (orvos- és patikalátogató) vállalhatnak munkát. Oktatóként (babamasszázs tanfolyam, szülésre felkészítő tanfolyam, csecsemőgondozás tanfolyam, babysitter-képzés, életmód tanácsadás, elsősegélynyújtó tanfolyam) is el tudnak helyezkedni a képzés befejezését követően.


Válassz minket, ...

 • ha számít Neked a környezet, mert mindkét oktatási épületünket gyönyörű parkos környezet, nagy fák, sok virág és számtalan olyan hangulatos hely vesz körül, ahol kellemesen töltheted el a szüneteket.
 • ha számít Neked, hogy milyen a hangulat, mert a Karon jó a közösség, és családias légkör fogad. És ami még fontos: belecsöppensz Szeged sokszínű és pezsgő egyetemi életébe. Karunkon a hallgatók nagyfokú önállósággal szervezik életüket, de nem hagyjuk magukra őket. A Hallgatói Információs és Tanácsadói Iroda (HaITI) munkatársai és felsőbb évesek is igyekeznek mindenben segíteni, útbaigazítást adni, ha segítségre, támogatásra szorulsz.
 • ha fontos Neked az is, hogy hol élsz egyetemi éveid alatt, mert ha sikerült a felvételid, jó esélyed van rá, hogy a kar saját kollégiumai egyikében kapj szállást, így jelentősen csökkentsd lakhatási költségeid. Az igénylő elsős hallgatók több mint 2/3-a kap kollégiumot! Tehát nem kell messzire menned, ha évfolyamtárssal akarsz találkozni!
 • ha az Egyetemi Könyvtár szolgáltatásain túl a saját kari könyvtár előnyeit is szeretnéd kihasználni. Kiemelhetjük, hogy egyedülálló módon igyekszik a Kar a hallgatói számára biztosítani a tankönyvhöz jutást: egyes tankönyvek félévre, sőt akár egy évre is kikölcsönözhetők. A Kari könyvtár a közel 15.000 kötetnyi dokumentumból álló folyamatosan bővülő szabadpolcos állományával, kézikönyvtár-gyűjteményével, angol és német nyelvű szakkönyvekkel, valamint a külföldi és a közel 40 magyar nyelvű rendszeresen frissülő folyóirat-gyűjteményével várja látogatóit.
 • ha a tanulás mellett a szórakozás, kikapcsolódás is fontos! Városszerte várnak rád a különböző szakos, kari, egyetemi és városi programok, bulik! Néhány példa: Gólyatáborunkban a vetélkedők és bulik mellett megismerkedhetsz felsőbb éves hallgatókkal és értékes infót gyűjthetsz be a tanévkezdéshez. Hagyomány a "Kari Nap" is, ahol hallgató és oktató együtt vetélkedhet és teheti próbára ügyességét, bátorságát. A "Lazítás éjszakáján" pedig az Anna fürdő szolgáltatásait veheted igénybe teljesen ingyen.
 • ha vonz Téged a modern technika, mert demonstrációs termeink korszerűek, és jól felszereltek, kiválóan alkalmasak a csecsemő- és gyermekgondozási ismeretek elsajátítására, gyakorlására.
 • ha jól fel akarsz készülni a szakma gyakorlására is, mert ha hozzánk jössz tanulni nemcsak intézményünk fog számodra korszerű tanulási feltételeket biztosítani, hanem olyan külső gyakorlóhelyek is segítik majd szakmai felkészülésed, melyek a gondozottak ellátásához korszerű feltételekkel rendelkeznek. A gyakorlóhelyeken jól felkészült, a mindennapi gyakorlatban jártas mentorok fogják segíteni munkádat.
 • ha a nyelvtanulást Te is fontosnak tartod, mert az orvosi latinon túl a képzés során hat féléven keresztül tanulhatsz elsősorban angol vagy német szakmai nyelvet. Ez segíti majd eligazodásodat a külföldi szakirodalomban is.
 • ha négy év alatt a munkaerőpiacon azonnal használható képzettséget szeretnél kapni, mert a régi (főiskolai) képesítéssel megegyező végzettséget kapsz, és olyan szakmád lesz, amit a munka világában azonnal hasznosíthatsz.
 • ha olyan képesítést szeretnél, amellyel biztosan el tudsz helyezkedni, mert dolgozhatsz területi védőnőként, iskola- és ifjúsági védőnőként, kórházi védőnőként közalkalmazottként foglalkoztatva, de lehetsz az ÁNTSZ munkatársa is köztisztviselőként, ha a Családvédelmi Szolgálat védőnője leszel. Ha gyógyszercégnél helyezkedsz el a versenyszférában a munka törvénykönyve alapján megegyezés szerinti bérezésben részesülhetsz. Ha kedved van, meglévő tudásodat tovább bővítve a gyermekvédelem területén működő szolgálatoknál is dolgozhatsz, de foglalkozhatsz oktatással is az egészségügy területén.


Hallgatónk mondta
"Amikor végiggondoltam, hogy mit jelent számomra a védőnő szak, sok minden eszembe jutott…
Először is: a csoportom, akikkel közösen küzdünk minden nap egy újabb célért. Lehet az egy egészségnap szervezése, egy vizsga vagy egy óratartás az iskolában. Számos kihívás, ami együtt sokkal könnyebb.
Másodszor a kollégiumi élet. A kar kollégiuma tulajdonképpen egy nagy család. Mindenki ismer mindenkit. Együtt készülünk a következő vizsgára, majd a farsangi bálra. Nekünk szurkol a vizsgaidőszakban a portás, a büfés bácsi és a takarító néni is.
Harmadszor az oktatóink, akik komoly szakmai felkészültséggel rendelkeznek, és következetesen próbálnak okítani bennünket a szakma csínjaira. Fáradságos munkájuk ellenére is minden nap van egy biztató szavuk, egy kedves mosolyuk felénk…
Furcsán hangzik, de 2006-ban még nem erre a pályára készültem. Tanulmányaim kezdetekor nagyobb volt bennem a kíváncsiság, mint az elhivatottság. Végül maradtam és megtapasztaltam az első, úgynevezett ,,alapozó" tárgyak éveit. Az alapozó tárgyak keretében az első két évben anatómiát, élettant, pszichológiát és orvostudományi tárgyakat tanultunk. A III. évtől viszont minden megváltozott. Elkezdődtek a szakmai gyakorlatok, ahol lehetőségünk nyílt csecsemő- és várandós látogatáson, tanácsadáson jelen lenni, szűrővizsgálatokat végezni, egészségfejlesztés órákat tartani.
Úgy érzem, hogy a képzés hatására jobb lett a kommunikációs készségem, könnyebben szólítom meg az embereket. Nagyobb az önbizalmam, és jobban kezelek egy esetleges konfliktushelyzetet. Türelmesebb vagyok másokkal, és hamarabb észreveszem, ha valahol szükség van rám.
Ma már biztos vagyok abban, hogy védőnő szeretnék lenni.
Én ezt kaptam az évek során az ETSZK-tól. Az, hogy Számodra mit tartogat, csak rajtad áll!
(Kiss Katalin végzett védőnő hallgatónk)


"Azoknak ajánlom ezt a szakmát, hivatást, akik szeretik a változatosságot, nem félnek a kihívásoktól, a váratlan helyzetektől. Munkánk során mindig más és más családokkal kerülünk kapcsolatba, ezért fontos a jó kommunikációs készség és az empátia, mert csak úgy érdemes dolgozni, ha szívvel-lélekkel vállaljuk kötelezettségeinket. Az egészség mindenki számára kincs, engem pedig különösen jó érzéssel tölt el, hogy ennek megőrzésében részt tudok venni, kihasználva a védőnői pálya további előnyeit is, mint pl. a rugalmas munkaidő lehetősége.
(Tóvizi Zsuzsanna végzett védőnő hallgatónk)


Hogyan jelentkezz?
Ha védőnő szeretnél lenni és tanulmányaidat a mi intézményünkben szeretnéd elkezdeni, jelentkezési lapod első helyén az SZTE ETSZK Egészségügyi gondozás és prevenció alapszak - védőnő szakirány szerepeljen.
A védőnő szakirányra való jelentkezéshez az alábbi tárgyak közül kettőt kell választanod és legalább középszintű érettségit kell tenned belőle: biológia, kémia, fizika, informatika, magyar, szakmai előkészítő tárgy (egészségügyi alapismeretek, közgazdaságtani alapismeretek, szociális alapismeretek, ügyviteli alapismeretek).


Gyere el a nyílt napunkra, ahol részletes tájékoztatást kapsz a képzésről és minden kérdésedre válaszolunk, ahol bepillantást nyerhetsz a képzés jellegébe, kipróbálhatod, hogy mit is tanul egy védőnő hallgató, és találkozhatsz a szak hallgatóival is.

A kari és szakos nyílt napok részletes programját a következő címen érheted el:
http://www.etszk.u-szeged.hu/nyilt-napok

Kérdéseid addig is felteheted a Tanulmányi és Oktatásszervezési Iroda munkatársainak a tanosz@etszk.u-szeged.hu címen.


Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

6726 Szeged, Temesvári krt. 31.

Tel.: 62/341-825 illetve 62/546-405

e-mail: tanosz@etszk.u-szeged.hu

image005_a_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

  Címkefelhő