Szakos tájékoztatók  --  Szociális munka alapszak

Szociális munkás alapszak

Karunkon lehetőség van szociális munkás alapszakon tanulni. A továbbiakban ezzel ismerkedhetsz meg bővebben.

Mit csinál a szociális munkás?
A szociális munkások azon embereknek (egyéneknek, családoknak, csoportoknak és közösségeknek) segítenek, akik problémájukat külső segítség nélkül nem képesek megoldani, mivel nem tanulták meg, hogyan kell, vagy nincs a közelben senki, akitől segítséget kérhetnének (rokonok, ismerősök, barátok).

A szociális munkás tevékenységei közé tartozik:

 • képviseli és segíti a védelemre szoruló gyermekeket és felnőtteket;
 • segíti a bajba jutott családokat (pl. kifizetéseik átütemezésében vagy segélyhez jutásban, ha nem tudják fizetni a számláikat);
 • bentlakásos otthonokban segíti a fogyatékkal élő emberek, idősek, gyerekek ellátását;
 • élelmiszert oszt éhezőknek, hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztat;
 • tűcsere programot szervez és bonyolít le - kiviszi a drogfüggőknek a steril injekciós tűket;
 • felkutatja a hajléktalanokat és ellátja őket - főleg télen - élelemmel, takarókkal és jó tanáccsal;
 • szervezi a hajléktalan szálló mindennapjait.

A szociális munkások akkor és ott is jelen vannak, ahol a probléma még nem alakult ki, éppen azért, hogy ne is jöjjön létre. Ez a prevenció vagyis a megelőzés, melynek legfontosabb célcsoportjába tartoznak a gyermekek.

Annak ajánljuk ezt a hivatást, aki

 • szeretne másoknak segítséget nyújtani, önmagát hasznosnak érezni;
 • szeretne sokat tanulni a társadalom működéséről, az emberekről és nem utolsó sorban saját magáról;
 • szeretne jól eligazodni környezetében (az emberi viselkedés útvesztőiben és a kommunikációs helyzetekben, a jogszabályok között, a hivatalok és intézmények folyosóin);
 • kreatív, talpraesett, jó kommunikációs készséggel rendelkezik - mivel a szociális munka gyakorlásához ezek szükségesek. Avagy éppen ezen a területeken szeretne fejlődni - a képzés erre is kiváló lehetőséget nyújt.


Kiből lesz jó szociális munkás?
Abból, akinek rossz érzése támad, ha egy idős ember elesik az utcán. Akit cselekvésre késztet, ha egy gyermeket megütnek.
Jó szociális munkás lesz, aki tárgyak helyett barátokat gyűjt. Aki, ha szembetalálkozik a fájdalommal, akkor tud sírni. Aki nemcsak érezni képes, de képes önállóan gondolkodni.

Mit kell tenned ahhoz, hogy szociális munkás lehess?
A felvételt követően három és fél évig - nappali vagy levelező tagozaton - kell tanulmányokat folytatnod. Fontos (bár nem alapfeltétel), hogy szeresd a társadalomtudományi tárgyakat és jó legyél belőlük, mert ez sokat segít abban, hogy eredményesen megálld a helyed. Az első két félévben ún. alapozó tantárgyakat, például szociológiát, jogi alapismereteket, pszichológiát tanulsz. Ezen ismeretek szükségesek ahhoz, hogy megérthesd a társadalom és az emberek, emberi kapcsolatok működését - de bővítik általános ismereteid és szélesítik látóköröd is.
Az igazán izgalmas tanulmányok ezután következnek. Olyan tárgyak jönnek, amelyek már szociális munka gyakorlatában alkalmazható ismereteket oktatnak. Megtanulhatod, hogyan kell foglakozni a nehéz sorsú gyermekekkel, hajléktalanokkal, szenvedélybetegekkel, munkanélküliekkel. Képet alkothatsz arról, hogy mit csinál egy szociális munkás az iskolákban, a kórházakban, a családsegítő központokban és az önkormányzati irodákban.
Mindezek mellett arra is lehetőséged van, hogy a szabadon választható órák között csemegézve "beleásd" magad a szociális munka valamelyik speciális területébe (pl. szociális munka bűnelkövetőkkel), vagy elsajátíthatsz egy érdekes módszert (pl. gyermekrajz elemzés) avagy angol/német nyelvet tanulhatsz, esetleg megismerkedhetsz a jelnyelvet beszélők különös világával.
Az oktatás az elméleti ismereteken túl szakmai készségeket (kommunikációt, konfliktuskezelést, csoportvezetést) is fejleszt. Ez másként nem lehetséges, csak kiscsoportos formában. A képzésben fontos szerepet kapnak a terepgyakorlatok (különböző szervezeteknél és intézményekben), amelyek a teljes képzési idő több mint egyharmadát teszik ki.

Továbbtanulási lehetőségek
Az alapképzést követően lehetőséged van intézményünkben Szociálpolitika mesterszakon folytatni tanulmányaidat, illetve szakirányú továbbképzésre (gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó) jelentkezhetsz. A megszerzett tudás segítségével tevékenységedet "színesebben" és "magabiztosabban" végezheted, az álláskeresés tekintetében pedig még előnyösebb helyzetbe kerülhetsz."

Hol tudsz majd szociális munkásként dolgozni?
A szociális munkások tevékenységei felölelik az emberi élet szinte minden területét, ezért nagyon változatos munkakörökben és munkahelyeken tudsz majd a végzést követően elhelyezkedni. Többek között vállalhatsz munkát családsegítő központokban, gyermekjóléti szolgálatoknál, gyermekotthonokban, idősek klubjában, idősek bentlakásos otthonaiban. Utcai szociális munkásként hajléktalanok ellátásában, hajléktalanok éjjeli menedékhelyén. Fogyatékosok és betegek támogatójaként kórházakban, önsegítő csoportokban, szenvedélybetegek ellátásában drogambulanciákon, rehabilitációs otthonokban.
Végezhetsz munkát önkormányzatok népjóléti irodáiban, munkaügyi központokban, iskolai szociális munkásként általános és középiskolában, segélyszervezeteknél, büntetés-végrehajtási intézményekben … és még nagyon sok egyéb intézményben és szervezetben.

Válassz minket, ...

 • ha számít Neked a környezet, mert mindkét oktatási épületünket gyönyörű park, nagy fák, sok virág és számtalan olyan hangulatos hely vesz körül, ahol kellemesen töltheted el a szüneteket. És a belváros is csak egy ugrásra van.
 • ha számít Neked, hogy milyen a hangulat! A szociális munka alapszakon egy nagyon összetartó, egymást a tanulásban is segítő hallgatói közösség tagjává válhatsz. Itt az oktatók a diákot egyenrangú félnek, partnernek tekintik. És ami még fontos: belecsöppensz Szeged sokszínű és pezsgő egyetemi életébe. Karunkon a hallgatók nagyfokú önállósággal szervezik életüket, de nem hagyjuk magukra őket. A Hallgatói Információs és Tanácsadói Iroda (HaITI) munkatársai és felsőbb évesek is igyekeznek mindenben segíteni, útbaigazítást adni, ha segítségre, támogatásra szorulsz.
 • ha az is fontos Neked, hogy hol élsz egyetemi éveid alatt. Ha sikerült a felvételid, jó esélyed van rá, hogy a Kar saját kollégiumai egyikében kapj szállást, így jelentősen csökkentsd lakhatási költségeid. Az igénylő elsős hallgatók több mint 2/3-a kap kollégiumot! Tehát nem kell messzire menned, ha évfolyamtárssal akarsz találkozni!
 • ha a tanulás mellett a szórakozás, kikapcsolódás is fontos! Városszerte várnak rád a különböző szakos, kari, egyetemi és városi programok, bulik!
 • ha az Egyetemi Könyvtár szolgáltatásain túl a saját kari könyvtár előnyeit is szeretnéd kihasználni. Kiemelhetjük, hogy egyedülálló módon igyekszik a Kar a hallgatói számára biztosítani a tankönyvhöz jutást: egyes tankönyvek félévre, sőt akár egy évre is kikölcsönözhetők. A Kari könyvtár a közel 15.000 kötetnyi dokumentumból álló folyamatosan bővülő szabadpolcos állományával, kézikönyvtár-gyűjteményével, angol és német nyelvű szakkönyvekkel, valamint a külföldi és a közel 40 magyar nyelvű rendszeresen frissülő folyóirat-gyűjteményével várja látogatóit.
 • ha a Gólyatáborunkban a vetélkedők és bulik mellett megismerkedhetsz felsőbb éves hallgatókkal és értékes infót gyűjthetsz be a tanévkezdéshez. Hagyomány a "Kari Nap" is, ahol hallgató és oktató együtt vetélkedhet és teheti próbára ügyességét, bátorságát. A "Lazítás éjszakáján" pedig az Anna fürdő szolgáltatásait veheted igénybe teljesen ingyen.
 • ha vonz Téged a modern technika. Oktató- és szemináriumi termeink modern oktatástechnikai eszközökkel jól ellátottak, korszerűek, és kiválóan alkalmasak a szociális munkához szükséges tudás elsajátítására, gyakorlására.
 • ha a szakma gyakorlására is jól fel akarsz készülni! Ha hozzánk jössz tanulni, nemcsak intézményünk fog számodra korszerű tanulási feltételeket biztosítani, hanem olyan külső gyakorlóhelyek is segítik majd szakmai felkészülésed, melyek a szociális ellátás korszerű feltételeivel rendelkeznek. A gyakorlóhelyeken jól felkészült, a mindennapi gyakorlatban jártas szakemberek segítik majd munkádat. Ráadásul a gyakorlóhelyed megválasztásában (akár külföldön is) nagy szabadságot kapsz.
 • ha a nyelvtanulást Te is fontosnak tartod, mert a képzés során négy féléven keresztül tanulhatsz angol vagy német nyelvet. Ez segíti majd eligazodásodat a külföldi szakirodalomban.
 • ha három és félév alatt a munkaerőpiacon azonnal használható képzettséget szeretnél kapni, mert a régi (főiskolai oklevelet nyújtó) képzéssel megegyező végzettséget kapsz, így a képzés végén szakmád lesz, amit a munka világában azonnal hasznosíthatsz.


Hallgatónk mondta
"Az első félévben megismerhettük egymást a többiekkel. Megnézhettük, kit miért szeressünk, és kit miért ne. Az oktatók már teljesen máshogyan álltak hozzánk, mint ahogyan azt a középiskolákban megszokhattuk. Persze mindenki a saját stílusának megfelelően próbált a helyes útra terelni bennünket, több-kevesebb sikerrel."
(Csapó Sándor végzett szociális munkás hallgatónk)

Hogyan jelentkezz?
Ha szociális munkás szeretnél lenni, és tanulmányaidat a mi intézményünkben szeretnéd elkezdeni, jelentkezési lapod első helyén az SZTE ETSZK Szociális munka alapszak szerepeljen!
A szociális munka alapszakra való jelentkezéshez az alábbi tárgyak közül kettőt kell választanod, és legalább egyikből emelt szintű érettségit kell tenned: magyar, matematika, társadalomismeret történelem, egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol), szakmai előkészítő tárgy (művelődési és kommunikációs alapismeretek, szociális alapismeretek).


Gyere el a nyílt napunkra, ahol részletes tájékoztatást kapsz a képzésről és minden kérdésedre válaszolunk, ahol bepillantást nyerhetsz a képzés jellegébe, kipróbálhatod, hogy mit is tanul egy szociális munkás hallgató, és találkozhatsz a szak hallgatóival is.

A kari és szakos nyílt napok részletes programját a következő címen érheted el:

http://www.etszk.u-szeged.hu/nyilt-napok

Kérdéseid addig is felteheted a Tanulmányi és Oktatásszervezési Iroda munkatársainak a tanosz@etszk.u-szeged.hu címen.


Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

6726 Szeged, Temesvári krt. 31.

Tel.: 62/341-825 illetve 62/546-405

e-mail: tanosz@etszk.u-szeged.hu

IMG_9078_2_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

  Címkefelhő