Szakos tájékoztatók  --  Gyógytornász szakirány

Gyógytornász szakirány

Karunkon az Ápolás és betegellátás alapszak két szakiránya végezhető el: az ápoló illetve gyógytornász szakirány.

A következőkben a gyógytornász szakiránnyal ismerkedhetsz meg bővebben.

Az, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben nyerhető vissza a mozgásképesség egy betegség, műtét, baleset vagy bénulás után, nem csak az orvosokon múlik!
Ha van a beteg mellett egy jól képzett gyógytornász, hamarabb fog talpra állni, vagy segítségével akár elkerülhető a műtéti beavatkozás is.


Mit csinál a gyógytornász?
Többek között mozgatással, mozgással, masszázzsal, elektroterápiával éri el a kellő hatást. A csontritkulásban és a gerincbántalmakban szenvedők is számíthatnak a segítségére. Tartáshibák javítása, törések utókezelése is
szakterülete. Tanácsokkal látja el a gyógyulókat a hétköznapokra, az egészségeseket pedig bizonyos problémák megelőzésére (hogyan üljön az íróasztalnál, hogyan mosogasson, vasaljon, stb.) oktatja.

Az jöjjön gyógytornász hallgatónak,

 • aki jóban van a természettudományokkal.
 • aki egészséges embereknek - gyerekeknek, fiataloknak és időseknek - szeretne segíteni egészségük megőrizésében, a betegeknek és a sérülteknek pedig egészségük minél nagyobb mértékben történő visszaszerzésében.
 • aki jó beleérző képességgel rendelkezik, nyitott mások problémáira.
 • aki szeret mozogni.


Mit tanulsz majd?
Az első évben élettudományi alapozó tárgyakat, mint anatómia, élettan, mikrobiológia és orvosi latin. Később gyógyszertan, belgyógyászat, neurológia (ideggyógyászat), reumatológia (a mozgásszervek elváltozásaival, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával foglalkozó klinikumi terület), traumatológia (baleseti sebészet) és rehabilitáció következik.
Mindezek mellett tanulsz még fizioterápiát - ami közhiedelemmel ellentétben nem csak elektroterápiát jelent, hanem pl. vízben történő mozgatást, gyógytornát és egyéb kezeléseket is. A manuális technikákon megtanulod hova tedd a kezed, hogyan fogd meg a beteget, mit csinálj pl. manuál terápia (= a sérülések, gyulladások, kopásos elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések kezelése) során. Itt nem csak az agyadnak kell jól működnie, hanem a kezednek is. Tehát az elméleti tudáson túl megtanulod a kezelések pontos és szakszerű gyakorlati kivitelezését is. A képzés során - sok más mellett - betekintést kapsz a fizioterápia nemzetközi módszereibe is.
A tanuláskor nemcsak az a fontos, hogy mit, hanem az is fontos, hogy hogyan tanulsz. A "profi" tanulás elsajátításában és a vizsgák könnyebb leküzdésében a tanulásmódszertan kurzus lesz majd a segítségedre. Annak érdekében, hogy munkádban minél jobban megálld a helyed, olyan tantárgyak segítenek majd, ahol megtanulhatod, hogyan kell pl. kommunikálni egy beteggel, együttműködni az egészségügyi team többi tagjával.

Továbbtanulási lehetőségek
Ha az alapképzést követően szeretnéd folytatni tanulmányaidat, akkor mesterképzésre (pl. komplex rehabilitációs, humán kineziológus, egészségfejlesztő tanár mesterszak) és szakmai továbbképzésre (pl. nemzetközi tanfolyamokra) jelentkezhetsz, amely segítségével tevékenységedet "színesebben" és magabiztosabban végezheted.

Hol tudsz elhelyezkedni végzés után?
Nálunk a régi (főiskolai) képesítéssel megegyező végzettséget kapsz, így olyan szakmád lesz, amit a munka világában azonnal használhatsz. Ezzel több területen el tudsz helyezkedni, pl. a gyógytornászokat a rehabilitációtól a wellnessig sok területen várják. Végzőseink kórházakban, klinikákon, idősek otthonában, rendelőintézetekben és otthonápolási szolgálatoknál is elhelyezkedhetnek. A betegellátás mellett a gyógytornászokat wellness központokban, fitnesztermekben, egészségturizmussal foglalkozó intézményekben és a gyógyfürdőkben is foglalkoztatják.

Válassz minket, ...

 • ha számít Neked a környezet, mert mindkét oktatási épületünket gyönyörű park, nagy fák, sok virág és számtalan olyan hangulatos hely vesz körül, ahol kellemesen töltheted el a szüneteket.
 • ha számít Neked, hogy milyen a hangulat, mert a Karon jó a közösség és családias légkör fogad. És ami még fontos: belecsöppensz Szeged sokszínű és pezsgő egyetemi életébe. Karunkon a hallgatók nagyfokú önállósággal szervezik életüket, de nem hagyjuk magukra őket. A Hallgatói Információs és Tanácsadói Iroda (HaITI) munkatársai és felsőbb évesek is igyekeznek mindenben segíteni, útbaigazítást adni, ha segítségre, támogatásra szorulsz.
 • ha az is fontos Neked, hogy hol élsz egyetemi éveid alatt. Ha sikerült a felvételid, jó esélyed van rá, hogy a Kar saját kollégiumai egyikében kapj szállást, így jelentősen csökkentsd lakhatási költségeid. Az igénylő elsős hallgatók több mint 2/3-a kap kollégiumot! Tehát nem kell messzire menned, ha évfolyamtárssal akarsz találkozni!
 • ha az Egyetemi Könyvtár szolgáltatásain túl a saját kari könyvtár előnyeit is szeretnéd kihasználni. Kiemelhetjük, hogy egyedülálló módon igyekszik a Kar a hallgatói számára biztosítani a tankönyvhöz jutást: egyes tankönyvek félévre, sőt akár egy évre is kikölcsönözhetők. A Kari könyvtár a közel 15.000 kötetnyi dokumentumból álló folyamatosan bővülő szabadpolcos állományával, kézikönyvtár-gyűjteményével, angol és német nyelvű szakkönyvekkel, valamint a külföldi és a közel 40 magyar nyelvű rendszeresen frissülő folyóirat-gyűjteményével várja látogatóit.
 • ha számít, hogy jól érezd magad, hiszen városszerte várnak rád a különböző szakos, kari, egyetemi és városi programok, bulik! Gólyatáborunkban a vetélkedők és bulik mellett megismerkedhetsz felsőbb éves hallgatókkal. Hagyomány a "Kari Nap" is, ahol hallgató és oktató együtt vetélkedhet és teheti próbára ügyességét, bátorságát. A "Lazítás éjszakáján" pedig az Anna fürdő szolgáltatásait veheted igénybe teljesen ingyen.
 • ha vonz Téged a modern technika. Gyakorló- és tornatermeink korszerűek, és jól felszereltek, kiválóan alkalmasak a fizioterápiás ismeretek elsajátítására, gyakorlására.
 • ha a szakma gyakorlására is jól fel akarsz készülni. Ha hozzánk jössz tanulni nemcsak intézményünk fog számodra korszerű tanulási feltételeket biztosítani, hanem olyan külső gyakorlóhelyek is segítik majd szakmai felkészülésed, melyek a betegellátás korszerű feltételeivel rendelkeznek. A gyakorlóhelyeken jól felkészült, a mindennapi gyakorlatban jártas mentorok fogják segíteni munkádat.
 • ha a nyelvtanulást Te is fontosnak tartod, mert az orvosi latinon túl a képzés során hat féléven keresztül tanulhatsz angol vagy német szakmai nyelvet. Ez segíti majd eligazodásodat a külföldi szakirodalomban. A szabadon választható tárgyak között további nyelvi kurzusokat találsz pl. gyógyturizmus és wellness (angol, német) témakörben.
 • ha a tudományos munkában is el akarsz mélyülni. A gyógytornászhallgatók kutatnak és versenyeznek is: Tudományos Diákköröseink (TDK-saink) országos versenyeken rendszeresen jó helyezést érnek el.


Hallgatóink mondták
"Bölcsészként kezdtem, de időközben meggondoltam magam.
A gyógytornász szak mellett azután döntöttem, hogy passzív félévemben a gyógymasszőri szakmát tanultam. Megtetszett ez a munka és szerettem az emberekkel is foglalkozni. Érdekesnek találtam az ott tanult tantárgyakat, minél jobban elmélyültem bennük, annál többet szerettem volna megtudni az emberi testről. Amikor erre a karra kerültem meglepett a szervezettsége, mert az előző képzési helyemen ez nem ilyen volt. Nem volt olyan kérdés (pl. tanévkezdésről), amire ne kaptam volna azonnal választ. Már a Gólyatáborban voltak tájékoztatók, itt kiderült, hogy milyen problémával milyen helyre fordulhatunk. Így az első nap már tudtam, hogy nem vagyok egyedül, van kihez fordulnom probléma esetén. A legtöbb tanár itt olyan, ha látja a hallgatóban az érdeklődést, akkor azt támogatja. Az eddigi tapasztalataim szerint a tanárok sokat tesznek a hallgatókért."
(Szerencsés Ferenc végzett gyógytornász hallgató)

2. éves orvostanhallgatóként anatómia szigorlatra készültem, amikor eltört a 80 éves nagymamám válla. A gyógytorna gyakorlatokat én segítettem elvégezni neki. A csontok összeforrása után jobban tudta mozgatni a vállát és a karját, mint a baleset előtt. Talán ezért így szólt: "Hát fiam, neked aranyból van a kezed." Ezután egy hirtelen ötlet hatására az interneten megnéztem a főiskola gyógytornász szakának képzési rendjét. Annyira megtetszett, hogy az "anatómia szigorlat helyett" ezt választottam, és szeptembertől itt folytattam tanulmányaimat. Jelenleg 3. éves hallgatóként elmondhatom, hogy döntésemet nem bántam meg. A képzés valóban a kiírásnak megfelelő magas elméleti és gyakorlati színvonalon folyik, folyamatosan alkalmazkodva felgyorsult világunk elvárásaihoz.
Ami leginkább tetszik itt, hogy tanáraink nagy részénél azt tapasztalom, hogy nem tudatlan diákként, hanem leendő gyógytornászként kezelnek bennünket. Ennek következtében a képzésünk során ki tud alakulni egy olyan bizalmi légkör, amelyben bátran merünk kérdezni, ötleteinket, észrevételeinket elmondhatjuk, ugyanakkor tanárainktól, akik valóban magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudással bírnak, válaszokat is kapunk felmerülő kérdéseinkre. Így hozzájuthatunk ahhoz a "szükséges plusz" tudáshoz, ami a tankönyvekből kimarad.
Amit még kiemelnék: érzésem szerint a főiskolai képzésünk során nagy hangsúly van azon, hogy olyan gyógytornászokká váljunk, akik képesek lesznek arra, hogy az embert teljes - testi, lelki, szellemi - mivoltában kezeljék.
Örülök, hogy így döntöttem, és a szegedi gyógytornász képzést választottam.
(Tóvizi Tibor végzett gyógytornász hallgató)


Hogyan jelentkezz?
Ha gyógytornász szeretnél lenni, jelentkezési lapod első helyén az SZTE ETSZK Ápolás és Betegellátás Alapszak - Gyógytornász szakirány szerepeljen.
A gyógytornász szakirányra való jelentkezéshez az alábbi tárgyak közül kettőt kell választanod és legalább középszintű érettségit tenned belőle: biológia, kémia, fizika, informatika, magyar, szakmai előkészítő tárgy (egészségügyi alapismeretek, közgazdaságtani alapismeretek, szociális alapismeretek, ügyviteli alapismeretek).


Gyere el a nyílt napunkra, ahol részletes tájékoztatást kapsz a képzésről és minden kérdésedre válaszolunk, ahol bepillantást nyerhetsz a képzés jellegébe, kipróbálhatod, hogy mit is tanul egy gyógytornász hallgató, és találkozhatsz a szak hallgatóival is.

A kari és szakos nyílt napok részletes programját a következő címen érheted el:
http://www.etszk.u-szeged.hu/nyilt-napok

Kérdéseid addig is felteheted a Tanulmányi és Oktatásszervezési Iroda munkatársainak a tanosz@etszk.u-szeged.hu címen.


Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

6726 Szeged, Temesvári krt. 31.

Tel.: 62/341-825 illetve 62/546-405

e-mail: tanosz@etszk.u-szeged.hu

IMGP0814_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

  Címkefelhő