Szakos tájékoztatók  --  Ápoló szakirány

Ápoló szakirány

Karunkon az Ápolás és betegellátás alapszak két szakiránya végezhető el: az ápoló illetve gyógytornász szakirány.

A következőkben az ápoló szakiránnyal ismerkedhetsz meg bővebben.

Kivel találkozik a legtöbbet az ember, ha beteg?
Az orvossal? Nem, az ápolóval, aki behozza a reggelit, beadja a gyógyszert, megméri a lázát, megigazítja a párnáját, kicseréli a kötését. Az ápoló fogad minket, ha betegen, sérülten megérkezünk az ambulanciára. Ő van mellettünk, ha műtét után ébredezünk. Ő az, aki reggel először köszönt bennünket, és ha éjszaka nem tudunk aludni vagy fájdalom kínoz minket, tőle kérünk segítséget. Az ápoló állandó kapcsolatban van a beteggel, segít a kiszolgáltatottság, a félelem és a szorongásérzés csökkentésében.


Annak ajánljuk ezt a hivatást, aki segíteni akar másoknak!
Fontos, hogy aki ezt a hivatást választja, az szeresse az embereket, akarjon velük együttműködni, érdeklődjön irántuk és talán a legfontosabb: tudjon mosolyogni!
Ha érdeklődsz az ápoló képzés iránt, tudnod kell, hogy az ápolás segítő hivatás, az emberek jólléte és egészsége érdekében végzett tevékenység. Feladatunk az egyének, családok, csoportok segítése a társadalomban, egészségük megőrzése, fejlesztése vagy helyreállítása érdekében. Célunk az egészség előmozdítása, a gyógyulás optimális feltételeinek biztosítása. A négy éves képzés során ezeknek a feladatoknak az ellátására válsz képessé.

Mit kell tenned ahhoz, hogy ápolóvá válhass?
Először is teljesítened kell a képzés alapozó szakaszában az anatómia, élettan, orvosi latin, biokémia és többek között az ápolástani alapismeretek tantárgyakat. Ne félj, a tanulásmódszertan segít a tananyag és a vizsgák könnyebb leküzdésében. Később a különböző szakterületek pl. belgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, intenzív betegellátás ápolástani alapismereteit kell elsajátítani több más tantárgy mellett. Mi azt szeretnénk, hogy ne csak a szaktantárgyakban, hanem a szakmában is megálld a helyed. Ebben olyan kurzusok segítenek, ahol megtanulhatod, hogyan kell pl. konfliktushelyzeteket kezelni, együttműködni az egészségügyi team többi tagjával. A szorgalmi időszakban az előadások és demonstrációs termi gyakorlati órák során sajátíthatod el azt az elméleti tudást, amelynek birtokában a 2. év végén megkezdheted a klinikai területi gyakorlataidat. A területi gyakorlatok során megerősítheted a megszerzett szakmai ismereteidet. A demonstrációs gyakorlatok négy, a nemzetközi normáknak is megfelelő, jól felszerelt demonstrációs teremben zajlanak, melyekben csoporttársaiddal közösen készülhettek fel a valós életben előforduló ápolási helyzetekre.

Továbbtanulási lehetőségek
Ha szeretnél továbbtanulni, akkor az alapképzést követően mesterképzésre, és szakirányú továbbképzésre jelentkezhetsz és vehetsz részt, amely segítségével tevékenységedet „színesebben” és magabiztosabban végezheted.


Hol tudsz elhelyezkedni ápolóként?
Az SZTE ETSZK ápoló szakos hallgatójaként elhelyezkedés szempontjából kedvező helyzetben leszel. Hallgatóink gyakran már a képzési időszak alatt eredményesen pályáznak meg megüresedett állásokat az SZTE Klinikai Központjának valamely osztályán. Ápolókat legnagyobb számban a fekvőbeteg ellátásban – kórházak, klinikák, szociális intézmények – foglalkoztatnak, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magántulajdonban vannak. Mindemellett lehetőség van a járóbeteg szakellátásban (vagy ahogyan te ismered a rendelőintézetekben), az alapellátásban körzeti-közösségi ápolóként vagy otthoni szakápolóként elhelyezkedni. Ha elsősorban az oktatás érdekel, lehetsz ápolásoktató, ha a tudományos munka, akkor ápoláskutató. Elhelyezkedési esélyeidet tovább növeli, hogy a magyar ápolók iránt nagy a kereslet az Európai Unió tagállamaiban is és az itt megszerzett végzettségedet kamatoztathatod akkor is, ha külföldön szeretnél szerencsét próbálni. Fontos a munkavállalás szempontjából, hogy a nálunk szerzett oklevelet az EU tagállamaiban automatikusan elfogadják, nem kell hosszadalmas procedúrával honosíttatni. Jelentős igény mutatkozik az ápolási és gyógyászati termékeket gyártó és forgalmazó cégek részéről is hallgatóink iránt. Ez számodra akkor fontos információ, ha szeretnéd magad kipróbálni a versenyszférában is.

Válassz minket, ...

 • ha számít Neked a környezet, mert mindkét oktatási épületünket gyönyörű parkos környezet, nagy fák, sok virág és számtalan olyan hangulatos hely vesz körül, ahol kellemesen töltheted el a szüneteket.
 • ha számít Neked, hogy milyen a hangulat, mert a Karon jó a közösség, és családias légkör fogad. És ami még fontos: belecsöppensz Szeged sokszínű és pezsgő egyetemi életébe. Karunkon a hallgatók nagyfokú önállósággal szervezik életüket, de nem hagyjuk magukra őket. A Hallgatói Információs és Tanácsadói Iroda (HaITI) munkatársai és felsőbb évesek is igyekeznek mindenben segíteni, útbaigazítást adni, ha segítségre, támogatásra szorulsz.
 • ha fontos Neked az is, hogy hol élsz egyetemi éveid alatt, mert ha sikerült a felvételid, jó esélyed van rá, hogy a kar saját kollégiumai egyikében kapj szállást, így jelentősen csökkentsd lakhatási költségeid. Az igénylő elsős hallgatók több mint 2/3-a kap kollégiumot! Tehát nem kell messzire menned, ha évfolyamtárssal akarsz találkozni!
 • ha az Egyetemi Könyvtár szolgáltatásain túl a saját kari könyvtár előnyeit is szeretnéd kihasználni. Kiemelhetjük, hogy egyedülálló módon igyekszik a Kar a hallgatói számára biztosítani a tankönyvhöz jutást: egyes tankönyvek félévre, sőt akár egy évre is kikölcsönözhetők. A Kari könyvtár a közel 15.000 kötetnyi dokumentumból álló folyamatosan bővülő szabadpolcos állományával, kézikönyvtár-gyűjteményével, angol és német nyelvű szakkönyvekkel, valamint a külföldi és a közel 40 magyar nyelvű rendszeresen frissülő folyóirat-gyűjteményével várja látogatóit.
 • ha a tanulás mellett a szórakozás, kikapcsolódás is fontos! Városszerte várnak rád a különböző szakos, kari, egyetemi és városi programok, bulik! Néhány példa: Gólyatáborunkban a vetélkedők és bulik mellett megismerkedhetsz felsőbb éves hallgatókkal és értékes infót gyűjthetsz be a tanévkezdéshez. Hagyomány a „Kari Nap” is, ahol hallgató és oktató együtt vetélkedhet és teheti próbára ügyességét, bátorságát. A „Lazítás éjszakáján” pedig az Anna fürdő szolgáltatásait veheted igénybe teljesen ingyen.
 • ha oktatástechnikai eszközökkel jól felszerelt termekben szeretnél tanulni. Demonstrációs termeink korszerűek, és jól felszereltek, kiválóan alkalmasak az ápolástani ismeretek elsajátítására, gyakorlására.
 • ha a nyelvtanulást is fontosnak tartod, mert az orvosi latinon túl a képzés során hat féléven keresztül tanulhatsz elsősorban angol vagy német szakmai nyelvet. Ez segíti majd eligazodásodat a külföldi szakirodalomban is.
 • ha gondolkodtál már azon, hogy külföldön próbálsz szerencsét, mivel az Ápolási Tanszék kiterjedt külföldi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, s ez lehetővé teszi számodra a külföldi tanulmányutakon, részképzéseken való részvételt. A szak elsősorban az ERASMUS és Atlantisz programok keretében valósít meg hallgatócsere programokat a következő képzőhelyekkel: School of Nursing The Queen’s University of Belfast, Írország; Savonlinnan Vocational Institute Department of Health Care Education, Savonlinna, Finnország; Evangelische Fachhochschule, Ludwigshafen, Németország; Washburn University School of Nursing, Topeka, Kansas, USA; University Transilvania of Brasov, Románia; Letterkenny Institute of Technology, Írország.
 • ha jól fel akarsz készülni a szakma gyakorlására is, mert ha hozzánk jössz tanulni nemcsak intézményünk fog számodra korszerű tanulási feltételeket biztosítani, hanem olyan külső gyakorlóhelyek is segítik majd szakmai felkészülésed, melyek a betegellátás korszerű feltételeivel rendelkeznek. A gyakorlóhelyeken jól felkészült, a mindennapi gyakorlatban jártas mentorok fogják segíteni munkádat....ha négy év alatt a munkaerőpiacon azonnal használható képzettséget szeretnél, mert a régi (főiskolai) képesítéssel megegyező végzettséget kapsz, és olyan szakmád lesz, amit a munka világában azonnal hasznosíthatsz.


Hallgatóink mondták
„Nagyon jól éreztem magam a Karon! Az ajtón belépve jó érzéssel tapasztalhattuk, hogy nem csak kívülről, de belülről is szép az épület.
A suli nagyon jól felszerelt, a multimédiás eszközök az órai szemléltetést és az egyéni felkészülést is segítették. Professzionális oktatásban részesültünk, olyan tudásanyagot sikerült átadni nekünk, amiből tapasztalataim szerint szakmánkban a továbbiakban gond nélkül meg tudunk majd élni. Mindenki készséggel segített, problémáinkkal nyugodtan fordulhattunk az oktatók felé is, a legtöbbjükkel nagyon jó hallgató-oktató viszonyt sikerült kiépítenünk.”
(Hajdú János végzett ápoló hallgató)


„Az itt eltöltött négy év nem csak a megszerzett tudás miatt volt hasznos. Rengeteg baráttal, élménnyel gazdagodtam. Nagyszerű oktatóktól tanulhattam, akik sokszor az életre is tanítottak minket. Az utolsó félévben adódó Erasmus ösztöndíj lehetőség pedig életem egyik legmeghatározóbb élménye volt, amit szintén e remek főiskolának köszönhetek. Mindig jó szívvel fogok visszagondolni az itt eltöltött - vizsgaidőszakban sokszor kemény, nehéz - időszakra, élményekre, tanárokra és az épületre is.”
(Simon Judit IV .éves ápoló hallgató)„Mindamellett, hogy csodálatos embereket ismertem meg és örök barátságokra leltem a főiskolai éveim alatt meg tanultam tisztelni és szomjazni a tudást és a vele járó lehetőségeket az életben. Az a fajta tudás melyet könyvekből és tanáraimtól kaptam igen nagy értéket képviselnek, ám mégis úgy vélem az élet adta akadályokat melyeket önállóan évfolyamtársaim, barátaim, tanáraim, valamint tapasztalataim segítségére támaszkodva éltem meg tanítottak leginkább a főiskola évei alatt.”
(Tóth Tímea IV. évfolyamos ápoló hallgató)


Hogyan jelentkezz?
Ha ápoló szeretnél lenni, jelentkezési lapod első helyén az SZTE ETSZK Ápolás és Betegellátás Alapszak - Ápoló szakirány szerepeljen.
Az ápoló szakirányra való jelentkezéshez az alábbi tárgyak közül kettőt kell választanod és legalább középszintű érettségit kell tenned belőle: biológia, kémia, fizika, informatika, magyar, szakmai előkészítő tárgy.


Gyere el a nyílt napunkra, ahol részletes tájékoztatást kapsz a képzésről és minden kérdésedre válaszolunk, ahol bepillantást nyerhetsz a képzés jellegébe, kipróbálhatod, hogy mit is tanul egy ápoló hallgató, és találkozhatsz a szak hallgatóival is.

A kari és szakos nyílt napok részletes programját a következő címen érheted el:
http://www.etszk.u-szeged.hu/nyilt-napok

Kérdéseid addig is felteheted a Tanulmányi és Oktatásszervezési Iroda munkatársainak a tanosz@etszk.u-szeged.hu címen.


Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

6726 Szeged, Temesvári krt. 31.

Tel.: 62/341-825 illetve 62/546-405

e-mail: tanosz@etszk.u-szeged.hu

image0183_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

  Címkefelhő