ETSZK Hírarchívum  --  ETSZK 2010. Október

IV. Egészségnap program

Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar egészségnapi programjának bővebb ismertetője.

2010. október 05.

Egészséges táplálkozás és a csokoládé

Hogyan is illik az egészséges táplálkozás témakörébe a csokoládé? Egész egyszerűen: mert finom, mert boldogsághormont termel. Vajon mik az összefüggések? Édes ízben élvezhetik a résztvevők Dr. Gyimes Ernő egyetemi docens (SZTE MK) előadását és bemutatóját a csokoládéról.

 

„Az evésmagatartás és a testkép zavarai gyermek és serdülőkorban”

Napjainkban az evészavarok (anorexia nervosa, bulimia nervosa) száma növekszik a serdülőkorúak körében, s egyre több gyermeket is érint. Az anorexia nervosa (AN) a legnagyobb mortalitással járó pszichiátriai kórkép. A gyermekkori AN életet veszélyeztető akut kardiológiai és maradandó szomatikus szövődményekkel, mint az osteopenia és a várható végmagasság csökkenése járhat. Az AN egyre gyakrabban és egyre korábbi életkorban jelentkezik. A betegségre való hajlamban, a zavar kialakulásában és fenntartásában biológiai, pszichológiai és szociális tényezők egyaránt szerepet játszanak. Többek között emiatt is nagyon fontos, hogy az egészségügyben, segítő szakmában dolgozók minél többet tudjanak a témáról: saját munkájuk során is találkozhatnak a jelenséggel. A gyermekkori és serdülőkori evés- és testképzavarokról, a kiváltó tényezőkről, tünetekről, terápiáról dr. Pászthy Bea osztályvezető egyetemi docens tart előadást.

 

„Étel-ital-film” (Film műhely)

Ha szereted a jó filmeket és a jó beszélgetéseket, szeretettel várunk az Egészségnapi Filmműhelyre. A film megtekintése után együtt tárjuk fel a film szimbolikus rétegeit, az evés, ételek összefüggését a lelki működéseinkkel. A lehetséges filmeket a faliújságokon elhelyezett szavazólapon találjátok, s szavazni is ott tudtok a legízletesebbnek ígérkezőre!

 

Szűrések

Ápoló és gyógytornász hallgatóink végeznek általános szűrővizsgálatot, ami magába foglalja a vércukor, koleszterin, BMI és testzsír százalék mérését.

 

„Táplálkozás és betegségek gyógyítása, táplálkozás terápia”

Az előadáson az al’natural táplálkozási rendszert ismerhetik meg az érdeklődők. A folyadék fogyasztás, a rágás jelentőségét és mikéntjét, az étkezések időzítését, az emésztést megkönnyítő ételtársítás könnyen megérthető szabályait és hasznos - jellemzően gyakorlati tanácsokat a megvalósításhoz. Ez természetesen magával vonja azt is, hogy szembesülünk azokkal a szokásokkal, amelyek egészségünket aláássák - mert végső soron ez a tét. Aki az előadást követi, sok használható információt nyer, és már más szemlélettel térhet haza, valamint kisebb terhelésnek fogja egészségét kitenni az elkövetkezendőkben. Ha valaki magára nézve alkalmazza a szükségszerűen megvalósítandó lépéseket, az a testsúly rendeződését, étel és egyéb allergiának csökkenését, emésztési panaszok megszűnését és ezekkel összefüggést mutató nyavalyáktól való megszabadulást, fiatalos életérzést tapasztalhat meg! Mindezeket Dr. Medgyesy Gábor mutatja be előadásában.

 

„Transzplantáció”

Az elmúlt években világszerte jelentős növekedés figyelhető meg az emberi sejtek, szövetek és szervek transzplantációjában, amely különösen a szervhiány miatt jelent komoly kihívást.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint több mint kétszer annyi beteg kerül fel transzplantációs várólistára egy év során, mint ahány beteg lekerül ezen listákról, sikeres szervátültetést követően. A donor- és szervhiány súlyos világméretű problémája Magyarországot is sújtja. A donációs aktivitásban Spanyolország vezet, ehhez képest nálunk viszonylag gyenge az adakozási hajlandóság és kevesen vannak a várólistákon is.

Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálta Szervkoordinációs Irodájának vezető koordinátora tart előadást a transzplantáció hazai gyakorlatáról és a szervdonáció magyarországi helyzetéről.

 

Test és lélek

Miért fogyunk, miért hízunk?

A foglalkozás során a csoport tagjai egy olyan szemlélettel ismerkedhetnek meg, hogy a belső tudattalanunk, a lelkivilágunk hogyan befolyásolja, alakítja külső megjelenésünket. Az önismereti munka során lehetőséget kapnak a résztvevők arra, hogy elkezdjék tudatosítani, valójában mire van szükségük, ahhoz, hogy teljesek, egészek legyenek.

 

Workshop hallgatóknak

A táplálkozás területén egészséges termékeket gyártó és forgalmazó cégek bemutatkozása, valamint mozgásfejlesztő játékok kipróbálással egybekötött bemutatója. Lehetőség nyílik a cégek előadásainak meghallgatására, valamint egyes termékek kóstolására, kipróbálásra.

image001_a_230x154.png

Legolvasottabb

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar

Rendezvénynaptár *

    Címkefelhő